Ambalaj Tasarımı Nasıl Olmalıdır?

2019-02-26

Geçmişte yalnızca gıdaları korumak sebebiyle ihtiyaca bağlı olarak ortaya çıkan ambalajların günümüzde çok daha önemli bir noktada olduğu tartışılmaz bir gerçek.

Paylaşın
Ambalaj Tasarımı Nasıl Olmalıdır?

Ambalajı kelime anlamıyla bir ürünü / gıdayı koruyan paket olarak düşünebiliriz. Ancak günümüz firmaları somut anlamının yanı sıra birçok yan anlam da eklemekte. Yapılan bir araştırmaya göre bir ambalaj tasarımı eğer dikkat çekici ve doğru çalışılmışsa tüketicilerin %70 oranında ürünü almasını sağlıyor. Bu gibi verilerden sonra da ambalajın görevi ürünleri ya da gıdaları korumanın yanı sıra marka değerini de arttıran bir etken olarak karşımıza çıkıyor.

 

Günümüzde ambalaj tasarımı, bir müşterinin ürünü fark etmesini sağlayan en önemli unsur olarak kabul edilmektedir. Doğal olarak tasarımının dikkat çekici olması da aynı derecede önem taşımaktadır. Ürün için hazırlanan ambalaj tasarımı ne kadar yaratıcı olursa ürün o kadar dikkat çekmekte, konuşulmakta ve satın alınmaktadır.

 

Yaratıcı bir ambalaj tasarımı, ürünün yanı sıra aynı zamanda markanın da değerini arttırmaktadır. Ambalaj tasarımının önemini kavrayan birçok firma bu alana kaynak ayırmakta ve marka iletişiminin stratejik bir unsuru olarak kullanmaktadır.

 

Peki iyi bir ambalaj tasarımı oluşturmak için nelere dikkat etmek gereklidir?

 

  • Ürünü ve hedef kitlesini iyi tanımalısınız. Hedef kitlenizin demografik yapısı, sosyal hayatlarındaki davranış modelleri, çoğunlukla sevdikleri ya da sevmedikleri eylemleri analiz etmelisiniz.
  • Hazırlayacağınız ambalaj tasarımının bir “Al beni”si olması gerektiğini asla unutmamalısınız. “Önemli olan iç güzellik” konusu bambaşka bir şey. :)
  • Ambalaj tasarımı hem ürünle hem de marka iletişiminizle de örtüşebilmeli. Unutmayın, tüketicilerin ürünü satın alması konusunda %70 bir payı olduğunu söylemiştik, doğru bir marka stratejisi ile birleştirdiğinizde hem ürünün satışlarını hem de markanızın değerini arttıracaksınız.
  • Ürününüz için yapılacak ambalaj tasarımı bir kez değil birden fazla defa baktırmalı. Yaratıcı olmalısınız. Ambalajın tek görevi ürünü ya da gıdayı korumak olmamalı, tüketicinin anında odağına girebilmeli.
  • Bir ürün satarken aslında sadece ürün satmadığınız detayını unutmamalısınız. Aynı zamanda bir imaj da satıyorsunuz ve ambalaj tasarımınız her ikisini de taşıyacak şekilde “Havalı” olabilmeli.
  • Ürünle bütünleşen bir ambalaj tasarımının markanın diğer ürünlerine de referans olabilecek kadar önemli olduğunu unutmamalısınız.

 

Doğru ve yaratıcı bir ambalaj tasarımı, bir ürünü sıradan olmaktan çıkarıp ona yepyeni misyonlar ekleyebilir. Siz de ürününüz için profesyonel bir ambalaj tasarımı istiyor ya da hayal ediyorsanız iletişimde kalalım.

Paylaşın

İlginizi Çekebilir

Logo Tasarım Nasıl Olmalıdır?
Logo Tasarım Nasıl Olmalıdır?

2019-02-26 00:44:59

Başarılı Bir Sosyal Medya Yönetimi İçin 9 İpucu
Başarılı Bir Sosyal Medya Yönetimi İçin 9 İpucu

2019-02-26 00:46:00

Logo Tasarım Nedir?
Logo Tasarım Nedir?

2019-02-26 00:46:34