Başarılı Bir Sosyal Medya Yönetimi İçin 9 İpucu
Çok değil, 10 yıl önce “İlk okul arkadaşlarımızı bulmak” için kullanmaya başladığımız sosyal medyanın bugün geldiği noktayı hiçbirimiz hayal edemezdik. Gerçek devrimini Facebook ile yapan sosyal medya, zamanla ağına Instagram, Twitter, Linkedin, Youtube gibi diğer büyük mecraları da kattı.
Peki, markanız bu yolculuğa eşlik edebiliyor mu? Sosyal medyayı ne kadar iyi anladınız? Markanız burada nasıl var olmalı? İyi bir sosyal medya yönetimi yapabilmek için düşünmeniz gereken adımlar nelerdir?
Neden Sosyal Medyada Olmalıyım?
Stratejinizin temelinde bu soru yatıyor. İstediklerinizi bilmeden atacağınız her adım, sizi bir çıkmaza sokacaktır. Bu sebeple, markanın bulunduğu durumu iyi analiz edin ve sosyal medya yönetimi ile ilgili hedeflerinizi belirleyin. Müşterileriyle konuşan bir marka olmak mı, satışlarınızı arttırmak mı ya da marka bilinirliğinizi arttırmak mı istiyorsunuz?
Facebook, Twitter, Instagram.. Hangisi?
“Markanız hangi mecraya daha çok hitap ediyor?” Bu soruyu düşünmeyi asla ihmal etmeyin. Örneğin; bir e-ticaret siteniz varsa, insanların sizi araştıracağı ilk yerlerden biri Facebook iken, B2B odaklı bir şirketseniz çoğu zaman bu adres Linkedin olabiliyor. Hangi mecraya ne kadar hitap ettiğinizi bilirseniz, çalışmalarınızı da buna göre yapabilirsiniz.
Bir Hedef Kitleniz Olduğunu Unutmayın
Yaptığınız işin hitap ettiği bir sosyal medya kanalı mutlaka vardır. Tıpkı hedef kitlenizin de olduğu gibi.. Hedef kitlenizi belirlemenizin anahtarı, müşterilerinizi tanımanızda yatar. Mevcut müşteri profillerinizi inceleyerek bu datanın sosyal medya davranışlarına ulaşabilir ve stratejinizi bu çerçevede oluşturabilirsiniz.
Sosyal Medya Dilini Asla Küçümsemeyin
Markanız sosyal medyada nasıl konuşacak? Bu konu, çoğu zaman basit bir içerik oluşturma gibi görünmekte ve ne yazık ki hata yapılmaktadır. Hedef kitlenize karşı oluşturacağınız ve onlarla konuşacağınız içeriğin dili, doğrudan markanızın kalitesini ve markanıza olan güveni arttıracağından üzerinde özenle durulmalı ve mutlaka bir uzmanla çalışılmalıdır.
“Takipçi Kasmayın”
Yapılan en yayın hatalardan biri de sosyal medya hesaplarını olabildiğince çok takipçili yapmaya çalışmak. Hatta birçok marka, bunun için sahte takipçi de satın alıyor. Sosyal medya yönetiminde esas önemli olan konu sayfa etkileşimlerinizi arttırmaktır. İnsanlar paylaştığınız içerikleri ne kadar beğeniyor, kaçı yorum yapıyor, ne kadarı sizinle konuşuyor gibi sorulara cevap aramak ve bunları uygulamak markanıza olan güveni doğrudan arttıran etkenlerden biri olacaktır.
Hesaplarınızı Canlı Tutun
Sosyal medya hesaplarınız sadece özel günlerde kutlama yapan markalardan olmamalı. Sürdürülebilirlik, yapılan işi olabildiğince net bir şekilde hedef kitleye ulaştırma, markadan bağımsız olmadan ilginç paylaşımlarda bulunma, kitlenizi de konuşturacak içerikler yayınlama gibi planlarınız olsun ve bunları bir düzende paylaşın.
Ne Dediğinizi Anlatan Görseller Kullanın
Başarılı bir sosyal medya yönetimi yapıyorsanız hazırladığınız içerikleri destekleyecek görsel çalışmalarınız da olmalı. Görsel ile birlikte paylaşılan içerikler daha dikkat çekici olur ve etkileşim oranı her zaman daha yüksektir.
Görsel Dilinizi Oluşturun
Tıpkı yazı gibi görsellerinizin de bir dili olmalı. Logonuz, sloganınız, varsa diğer ilgi çekici içerikler görselin neresinde duracak? Hangi renkler markanızı ifade ediyor? Oluşturacağınız görsel dil sayesinde insanlar sadece görsele bakarak bile markanızı tanıyacak seviyeye gelmeli.
Planlı olun
Sosyal medya stratejisi üzerinde çalışırken ve sosyal medya yönetimi yaparken plan yapmak asla bırakmamanız gereken eylemlerden biri olmalı. Haftalık paylaşım planları yaparak ilerlemeli ve her hafta sonunda aldığınız etkileşimlere göre stratejinizi sürekli geliştirmelisiniz.
Geleneksel pazarlamaya kıyasla sosyal medya pazarlamasının son yıllarda ivme kazandığı tartışmasız bir gerçek. Bu sebeple sosyal medya stratejisi oluşturmanın dijital pazarlama için de önemli bir etken olduğunu unutmamalısınız.
Markanızın sosyal medyada doğru bir şekilde var olmadığını düşünüyor ve profesyonel bir danışmanlık almak istiyorsanız bizimle iletişime geçebilirsiniz.